Novosti

Za kraj rudarski SRETNE 2020.!

Završila godina najvećih radova na nadogradnji turističke infrastrukture Rudnika od njegova otvorenja

 

Uz sve nedaće koje su nas pratile ove godine, Rudnik sveta Barbara njezin kraj dočekuje značajno obnovljen. Najveće osvježenje doživio je vanjski prostor pred ulazom u rov Sveto trojstvo koji je od kraja listopada obogaćen za jedinstveni objekt  - simulaciju rova.

Riječ je o 30-metarskoj armiranobetonskoj konstrukciji zamaskiranoj drvom koja svojim izgledom oponaša rudarski rov. Objekt se sastoji od 12 modula dugačkih dva i pol metara i u sebi ima integrirane nove sadržaje kao što su prostor za vodiče, kovačnica, skladište za alat, prostor za podjelu hrane, sanitarni čvor te otvorene module za radionice i izložbe. Rudnik je preko zime zatvoren za posjetitelje, pa će to vrijeme biti iskorišteno za opremanje rova i postizanje njegove pune funkcionalnosti. Radove na ovoj građevini radile su domaće firme Juripan i Skenmont.

 

Pored toga, u kolovozu je u Rudniku postavljen i dvojezični hologram. Za njegovu instalaciju zaslužan je još jedan Samoborac – Filip Šarić i firma Holofiction iz koje s ponosom tvrde da je hologramska projekcija mitskog patuljka Bergmana, prvi hologram u svijetu ikad postavljen u nekom rudniku.

Simulacija rova i hologram dio su projekta “Rudnik sveta Barbara – Faza III – interpretacijski poligoni” za koji je Grad Samobor prije godinu dana potpisao ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom turizma i sporta Republike Hrvatske, a u okviru nacionalnog programa razvoja javne turističke infrastrukture. Vrijednost ugovora i izvedenih radova iznosi 970 tisuća kuna s PDV-om, od čega je Ministarstvo osiguralo 310 tisuća kuna, a Grad Samobor preostalih 660 tisuća kuna u ovogodišnjem proračunu.

 

No, nije se na tome stalo. Zamijenjena su još 4 segmenta dotrajalog drvenog stepeništa za što je utrošeno preko 50.000 kn. Veći dio sredstva osigurao je Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu u sklopu dva znanstveno istraživačka istraživačkog projekta praćenja koje RGN provodi u Rudniku.

Zagrebačka županija je također financijski popratila dva manja projekta – opremanje kovačnice u simulaciji rova i izgradnju 94 metara nove ograde. Za buduću kovačnicu je pred potpisom ugovor sa Županijom za potporu od 4.000 kn, a sličan iznos za restauraciju kovačkog alata je već osigurao Samoborski muzej. Za ogradu je Županija već dodijelila KUD-u Oštrc 8.000 kn. Do sada je dovršeno 40 metara ispred rova Sveto trojstvo, dok je za preostalih 50-ak metara napravljena priprema betoniranjem temelja i nabavkom materijala. S nešto ljepšim vremenom bit će dovršen i ostatak ograde uz vanjsku stazu koja povezuje rovove Kokel i Sveto trojstvo čime će se značajno povećati sigurnost kretanja posjetitelja na lokaciji.

 

Posebno nas veseli da su upravo u ovoj izazovnoj godini, kad su mnoge investicijske aktivnosti bile zaustavljene ili barem usporene, Grad Samobor i Zagrebačka županija nastavili podupirati ovaj jedinstveni objekt kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.

A veseli nas što još uvijek postoji entuzijazam 15-ak volontera KUD-a Oštrc koji su u svim ovim prethodno opisanim aktivnostima aktivno sudjelovali i doprinijeli da je Rudnik sveta Barbara dočekao ovaj Božić i Novu godinu ljepši nego ikada.

 

Sa nadom u još uspješniju 2021. želimo vam sretne i blagoslovljene blagdane uz prigodnu BOŽIĆNU ČESTITKU.