Kulturna baština Ruda i okolice

Rudarska greblica

slani kolač od sira i oraha ili od sira i zelenja. Današnji gastronomski specijalitet, čija se izrada nalazi na listi nematerijalne kulturna baštine Hrvatske, nekada je bio sastavni dio gableca Rudara koji su radili u rudnicima. Više informacija o greblici može se pronaći na mrežnoj stranici www.ostrc.hr/rudarskagreblica i www.pekarnica-nikl.hr.

Dani rudarske grebice

manifestacija posvećena istoimenom kolaču koju organizira KUD Oštrc svake godine početkom srpnja. Više informacija o manifestaciji može se pronaći na mrežnoj stranici http://www.ostrc.hr/rudarska_greblica/

Mlin Pukšar

Posljednji mlin vodenica na potoku Gradni. Mlin je izgrađen 1843. godine, a 2003. godine prestao je s radom i od tada je propadao. Konzervatorski odjel iz Zagreba i Kulturno- -umjetničko društvo Oštrc  obnavljali su ga od 2013. do 2015. godine. Mlin je od 2013. godine preventivno zaštićeno dobro Republike Hrvatske. U tijeku je postupak njegove trajne zaštite. 

Crkva sv. Barbare

Crkva sv. Barbare – župna crkva na uzvisini iznad centra Ruda. Izgrađena je u baroknome stilu 1622. godine, a obnovljena je u historicistčkome stilu. Osim glavnog oltara sv. Barbare ističe se oltar sv. Jušta za koji se pretpostavlja da je donesen iz dvorske kapele staroga samoborskog grada.

Kapelica sv. Nikole

Kapelica sv. Nikole – smještena je na pola puta između Ruda i Samobora. Na dan sv. Nikole 1824. godine  tadašnji vlasnik rudokopa Franjo Reizer vraćao se kolima u Samobor. U trenutku dolaska do mjesta na kojem se danas nalazi kapelica s brda se odvalila velika stijena i zaustavila se tik do njegovih kola. U znak zahvale F. Reizer dao je sagraditi kapelicu posvećenu sv. Nikoli.

Crkva i franjevački samostan sv. Leonarda u Kotarima

Crkva i franjevački samostan sv. Leonarda u Kotarima – crkva se nalazi na mjestu gdje je 1528. godine grof Petar Erdödy sagradio zavjetnu kapelu sv. Leonarda. Godine 1941. u samostan su privremeno došli franjevci trećoredci, a nakon dulje stanke preuzeli su ga kao trajno boravište. Obnovili su samostan i baroknu crkvu koja je danas spomenik kulture.