Novosti

Uređena kovačnica kod Rudnika sveta Barbara

Početkom godine Rudnik sveta Barbara bogatiji je za još jednu zanimljivost - rudarsku kovačnicu. U dijelu nedavno izgrađene simulacije rudarskog rova postavljena je autentična kovačka oprema koja se nekad koristila za izradu i obnovu rudarskog alata.

Prostorom dominira kovačka vatra, nakovanj, radni stol te razni čekići, kliješta i drugi sitni alati koje su više od 100 godina koristile generacije mjesnih kovača iz obitelji Lehpamer. Sama kovačnica nekad se nalazila uz Rudnik u jednoj "šupi" i u njoj su se oštrili krampovi, štemajzli, sjekire, obručnjaci te izrađivali klinovi i klanfe za spajanje drvenih greda. Mještani Ruda i okolnih zaseoka također su redovito nosili na "klepanje" svoje grebeničnice, motike i drugo oruđe. 

Kovačnicu je postavio mještanin Ruda i nekad kovač Stjepan Lehpamer koji je članovima KUD-a prezentirao svoje kovačke vještine, a održana je i edukacija KUD-ovaca koji će ovaj plemeniti zanat  prenositi na nove naraštaje. Kako je to izgledalo možete vidjeti  ovdje.  

U provedbu ovog projekta vrijednog 11.000 kn bili su uključeni već spomenuti gosp. Lehpamer, firma Rudex i članovi KUD-a Oštrc, a uz vlastita sredstva KUD-a, financijski su realizaciju programa pripomogli Samoborski muzej i Zagrebačka županija na čemu im se najtoplije zahvaljujemo.

Kovačke vještine će se prezentirati posjetiteljima Rudnika već od ovog proljeća.

Sretno!