Novosti

Upoznavanje s rudarskom baštinom Labina i Raše

U subotu i nedjelju, 23. i 24. listopada, 30-ak članova KUD-a Oštrc i turističkih vodiča Rudnika sveta Barbara posjetilo je nekadašnja rudarska središta Istre, s ciljem stjecanja dodatnih iskustava i znanja o rudarstvu u Hrvatskoj i prijenosu tih iskustava u svakodnevnicu našeg rudnika. 

Tijekom oba dana burnu rudarsku povijest Labina i okolice otkrivao nam je Vedran Kos iz Narodnog muzeja Labina koji već niz godina intenzivno radi na promociji rudarske baštine Istre. Osim rudarske zbirke, u muzeju Labina razgledan je i minijaturni muzejski rudnik. Posjećeni su i rudarski centri u Labinštini - Štrmac, Vinež, Krapan, Raša te Kulturno umjetnički centar Lamparna. Poseban dojam je ostavio Labinski Šoht - visoki čelični toranj koji je godinama bio simbol Labina i njegovih stanovnika  i koji je nedavno obnovljen kroz Interreg program prekogranične suradnje proveden s partnerima iz Slovenije.

Drugi dan posjeta bio je posvećen ponajprije Raši, najmlađem gradiću i Istri koji je osnovan ciljano za potrebe otvaranja raškog rudnika kamenog ugljena. Dočekala nas je načelnica općine Glorija Paliska koja je ukratko opisala općinske "rudarske" projekte i izrazila želju da se uspostavi čvršća suradnja Samobora i Raše. 

U sklopu studijskog putovanja razgledan je i  novi Centar za posjetitelje "Poklon" u Parku prirode Učka. 

Iskustva sudionika ovog edukacijskog putovanja sigurno će se pretočiti u nove projekte vezane uz nadogradnju infrastrukture Rudnika sveta Barbara koji su u pripremi. 

Putne troškove  pokrila je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije na čemu im se najtoplije zahvaljujemo.