Novosti

Unošenjem kipa svete Barbara u Rudnik, Rudari ispratili još jedno Barbarinje

 

Mještani Ruda kraj Samobora 4. prosinca već tradicionalno obilježavaju blagdan svoje zaštitnice svete Barbare. Blagdan se slavi gotovo četiri stoljeća, točnije od 1620. godine kada je izgrađena crkva posvećena ovoj hrabroj zimskoj svetici. Proteklih godina sveta Barbara svojim zagovorom čuvala je i davala nadu brojnim rudarima koji su ulazili u podzemlje u potrazi za bakrom, željezom i kasnije gipsom. No već šestu godinu za redom, zahvaljujući članovima KUD-a „Oštrc“ završni program „Barbarinja u Rudama“ održava se ispred Rudnika sveta Barbara koji ovom svečanošću „simbolički“ zatvara vrata za posjetitelje do prvog dana proljeća. „Simbolički“ jer je Rudnik moguće obići cijele godine, no u zimskom razdoblju to vrijedi samo za grupne posjete uz prethodnu najavu. U organizaciji događanja članovima KUD-a „Oštrc“ i ove su godine pomogli  Grad Samobor, Zagrebačka županija TZ Zajednica Zagrebačke županije, TZ grada Zagreba i Komunalac Samobor.

Predvodnici završne procesije i ceremonije ponovno su bili Bergmani – članovi sekciji KUD-a „Oštrc“ za očuvanje rudarske baštine. Na čelu procesije u kojoj je sudjelovalo oko 300 mještana i gostiju Bergmani su nosili željezni križ s njemačkim riječima molitve „Oče naš“ i brončani kip svoje zaštitnice. Kip se već tradicionalno 1. prosinca unosi u crkvu, a 4. prosinca vraća natrag u podzemlje rova Sveto trojstvo na svoje staro mjesto  ̶  50 metara ispod površine, u stare rovove željezne rude koja se vadila prije 160 godina.

Kao svojevrsna uvertira, i ove se godine u bajkovitom prostoru ispred Rudnika, pred okićenim borom odvijao prigodni polusatni program. Prvi su se predstavili upravo Bergmani s rudarskim plesovima. Plesovi su specifični jer se izvode samo jednom godišnje uz korištenje rudarskog pomagala za skidanje kore – obručnjaka. Nakon plesa otpjevana je Kalabucija  ̶ jedna od rijetkih lokalnih sačuvanih pjesama koja se u Rudama pjevala još davne 1860. godine. Bergmane su zatim na prostoru ispred Rudnika zamijenili folkloraši i tamburaši KUD-a „Oštrc“ izvedbom Alpskih plesova. I ovi plesovi imaju korijene u njemačkoj kulturi i posvećeni su brojnim rudarima njemačkog porijekla koji su se pred više stotina godina doselili u Rude u potrazi za poslom.

Svoje djelovanje predstavili su ukratko i predstavnici Samoborske narodne garde,  Svetonedjeljske garde Petra II. Erdödyja  te Kuburaška udruga „Gromovnik“ uz čiju pucnjavu je kip sv. Barbare ponovno unesen na njen kameni oltar u Rudniku. Prije toga Bergmani su premijerno izveli Rudarsku putnu – tradicionalnu pjesmu koje se tek malobrojni Rudari danas prisjećaju, s čijim stihovima i završavamo ovaj tekst:

Al' sada idemo lahka vam noć, sveta vam Barbara bila u pomoć!

Samo da vas nebuju sanoborski vragi po Rudarskoj dragi nagajnali.