Novosti

Rudari proslavili dan svoje zaštitnice svete Barbare

 

Na sam spomendan svoje zaštitnice sv. Barbare, u nedjelju, 4. prosinca, u Rudama je velikom procesijom završeno 5. Barbarinje. Nakon mise u župnoj crkvi koja nosi njezino ime, Bergmani - članovi rudarske sekcije KUD-a Oštrc prenijeli su brončani kip svoje svetice do Rudnika sv. Barbare i položili ga 50 metara ispod zemaljske površine na njezino počivalište. Kip sv. Barbare, na kojem su ugravirana prezimena rudara koji su nekada radili u rudnicima, a na poleđini je slika crkve sv. Barbare u Rudama, župi i rudniku lani je darovao Andrzej Czyczylo, poljski karikaturist rudarskoga podrijetla.

Uz molitvu Oče naša na njemačkom jeziku, čuvari rudarske baštine u svojim su svečanim odijelima izveli posebne rudarske plesove, koje izvode samo jednom godišnje, a prigodne alpske plesove otplesali su članovi KUD-a Oštrc. Program su upotpunili članovi Udruge Sretno! s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu svojim skokovima preko kože, Samoborska narodna garda te glasni kuburaši Udruge Gromovnik iz Bestovja.

Uz mističan obred unošenja kipa u podzemlje rudnika, organizatori su za sve posjetitelje priredili i poznatu rudarsku okrepu – greblicu, rudarske sendviče, kuhano vino i čaj, a mogao se razgledati i rudnik, koji će, osim za grupne posjete i uz prethodnu najavu, biti zatvoren do proljeća.

Sveta Barbara dolazi na svoje mjesto u Rudniku

Bergmani će kip svoje zaštitnice  1. prosinca sljedeće godine ponovno vratiti u crkvu. Za to vrijeme, sveta Barbara, umjesto nekadašnjih rudara, svojim zagovorom čuva brojne posjetitelje koji kroz godinu obilaze ovaj jedinstveni turistički i zaštićeni objekt kulturne baštine u Hrvatskoj.

Bergmani izvode pjesmu Kalabucija