Novosti

Prva prosidba u Rudniku

Ovo ljeto ostat će zabilježeno po prvoj prosidbi u Rudniku sveta Barbara, a da to ne bila još samo jedna lijepa vijest pobrinuli su se novopečeni zaručnici iz Češke  - Jan Šablatura i Karolina Tereza Alvaradova koji su pristali podijeliti s nama svoju priču.

 

Ovaj mladi par Rudnik je posjetio je u nedjelju 9. srpnja. Sam čin prosidbe pažljivo je isplaniran kroz nekoliko e-mailova i za njega su znali svi osim Karoline! A upravo je Karolina razlog da je prostor ispred kipa svete Barbare, otprilike dvjesto metara od ulaza u rudnik i pedeset metara ispod površine izabran za prosidbu.

 

Ove godine smo već ispričali priču o američkim potomcima rudarskog predradnika Matije Mandla koji je vodio rudnik u ime tadašnjih bečkih vlasnika, tvrtke „Braća Klein“ krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zabilježeno je da im poslovanje nije išlo dobro, pa im je zbog neplaćanja porez rudnik bio oduzet ovrhom te je 1926. godine prodan na ovršnoj dražbi. Novi vlasnik bio je Mavro Bernstain iz Berlina koji je u obnovu uložio značajna sredstva. U to vrijeme obnovljeni su stari rovovi, istraživani novi dijelovi rudnika, a iz poplavljenih rovova crpila se  voda. Sve te radove vodio je inženjer Max Reinhard. Reinhard je u Rude je došao iz Njemačke, a u Rudama je upoznao svoju buduću suprugu Anicu Štengl s kojom je imao dvoje djece, sina Maxa i kćer Mariju Terezu. Umro je 1938. godine.  Kako je unatoč velikim ulaganjima Rudnik donosio sve manje prihoda, pred početak Drugog svjetskog rata, djeca – Max i Tereza uputili su se u Ameriku. Tereza Reinhard udala se u Americi za doseljenika iz Nikaragve Enriquea Alvarada Martineza. Jedan od njihovih sinova, Ivan Alvarado oženio se za Jiřinu Adámkovu podrijetlom iz Češke. I tu dolazimo do povoda za ovu priču - Ivan i Jiřina su roditelji mlade Karoline koju je zaručnički prsten ljetos dočeka u Rudniku! Tereza je njena baka koja je iz Ruda došla u Ameriku, a jedan od zadnjih rudarskih inženjera u Rudama - Max Reinhard, njezin je prapradjeda.

 

Sama prosidba (kojoj nismo nazočili budući da je vodič „slučajno“ morao nešto provjeriti u drugom dijelu rudnika) bila je naravno emotivna, a mala proslava uslijedila je po izlasku iz Rudnika uz pjenušac i rudarsku greblicu! Jan i Karolina vratili su se u međuvremenu u Ostravu u Češkoj, u čijoj blizini ima nekoliko rudnik ugljena. Tko zna, možda ih jednom i posjetimo. Kako je zaručnik Jan najavio, vjenčanje bi trebalo biti u Crkvi svete Barbara u Bilovcu, njegovom rodnom mjestu, pa je vrlo izgledno da će ih sveta Barbara nastaviti pratiti na njihovom životnom putu!

 

Svi posjetitelji na putu prema Rudniku sveta Barbara prolaze uz kuću u kojoj je živio Max Reinhard. Riječ je o prvoj kući s desne strane kad se sa županijske ceste kroz Rude skrene prema Rudniku i zaseocima Kokli i Zaringeri, a njen današnji vlasnik je naš mještanin Božidar Lehpamer.