Novosti

Nadogradnja sustava vjetrenja

Pred sam kraj ove godine uspješno je priveden kraju projekt nadogradnje sustava vjetrenja Rudnika sveta Barbara. Uz stručnu podršku prof. Maria Klanfara s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (RGN), ugrađen je novi ventilator promijenjivog smjera vrtnje i bitno većeg kapaciteta od postojećeg. Promjenom smjera vrtnje dobivena je mogućnost upuhivanja ili izvlačenja zraka iz rudarskog okna, ovisno o vanjskoj temperaturi. Automatski sustav kontrole i regulacije vlage po potrebi će uključivati i isključivati ventilator, što bi prema očekivanjima stručnjaka sa RGN-a trebalo imati za posljedicu smanjenje vlage u rudniku i usporavanje procesa truljenja drvene podgrade. 

KUD Oštrc i RGN su potpisali sporazum kojim se aktivnosti na nadogradnji sustava vjetrenja uobličuju u stručno-znanstveni projekt. U naredne dvije godine ugradit će se mreža senzora za kontinuirano praćenje vlage, a rezultati mjerenja poslužit će za optimizaciju rada cijelog sustava.

Ovaj projekt jedan je korak prema zajedničkom cilju da se rudnik koristi i u znanstvene svrhe, kao stručni poligon za studente rudarstva. 

Financijsku potporu projektu dali su Zagrebačka županija i Grad Samobor, a tvrtka Venta oprema d.o.o. iz Zagreba donirala je skupocjeni senzor za mjerenje vlage.