Novosti

Dani europske baštine - podzemlje Ruda na vašem dlanu

 

Rudnik sveta Barbara pridružio se proslavi europskih dana baštine koji se u rujnu i listopadu obilježavaju širom Europe. Ministarstvo kulture RH je pripremilo brošuru sa popisom svih programa koje možete posjetiti u našoj Hrvatskoj.

Prezentacija rudarske baštine održat će se u nedjelju 15. listopada ispred Rudnika sveta Barbara, od 10:00 do 17:00 sati.

Ispred Rudnika će se održati mnoštvo aktivnosti posvećenih bogatoj baštini Ruda i Samoborskog gorja: obilazak Rudnika „Sveta Barbara“ uz stručno vodstvo po promotivnoj cijeni od 15 kuna, prezentacija izrade drvene podgrade prije postavljanja u rudniku – guljenje kore obručnjacima, prezentacija gastronomske baštine „Kaj su jeli rudari“, priprema kolača rudarske greblice i rudarskih žganaca od domaćeg kukuruza mljevenog u obnovljenoj vodenici. Također će se održati radionica izrade tradicionalnog samoborskog nakita – kraluša, radionica izrade tradicionalnih ukrasnih vjenčića od krep-papira, demonstracija ispravnog oblačenja samoborske narodne nošnje, radionica pletenja ženskog oglavlja, te će biti prikazan i običaj pečenja rakije. Manifestacijom će se ujedno proslaviti Svjetski dan žena sa sela.

Osim individualnih posjeta moguć je i organizirani dolazak autobusom iz Zagreba. Polazak je u 9:00 sati s južnog parkirališta Gradskog poglavarstva. Prijave i dodatne informacije o programu i izletu možete dobiti na tel. 098 1855912 i na web stranici

 Bergman putovanja - Dani europske baštine

U slučaju kiše program se otkazuje.

Poveznica na sve programe Ministartsva nalazi se na sljedećoj vezi: 

Dani europske baštine - brošura