Novosti

Budi rudar na jedan dan!

Nedjelja, 8. 10. 2023., od 11 do 17 sati

 

Povodom Dana europske baštine, ispred Rudnika svete Barbare se i ove godine održava  manifestacija pod nazivom Budi rudar na jedan dan! 

Dani europske baštine ove se godine obilježavaju u 57 gradova i mjesta u Hrvatskoj, a Rude su vjerojatno najmanje hrvatsko mjesto koje je već niz godina uključeno u ovu europsku manifestaciju.  

Ispred rudnika održavat će se radionice kovanja kao i prezentacije izrade rudarske greblice – nematerijalnog kulturnog dobra koje je 2021. godine dobilo i vrijednu europsku oznaku zaštićenoga zemljopisnog podrijetla. Okupljeni će imati priliku napraviti i pojesti svoju prvu greblicu, ili barem kupiti delac proizveden od jedinog certificiranog proizvođača, pekarnice Nikl. 

Samoborski muzej je nositelj radionice izrade još jednog nematerijalnog kulturnog dobra - samoborskog kraluža, odnosno njegove jednostavnije varijante - kraluž na košic. A vrijedni članoviu KUD-a Oštrc pripremili su i dvije radionica za najmlađe - izrada recikliranog pilića i ludih gljiva od prirosnih materijala.

Neizostavni dio događanja je krampiranje kod Rudnika u kojemu djeca na zabavan način sami otkrivaju čari rudarskog posla. 

U gastronomskom dijelu programa vrijedne Rudarice pripremit će staro rudarsko jelo - korenje s bažulom i kobasicama, a Turističko društvo Senovo iz Slovenije pripremit će tradicionalno jelo slovenskih rudara - prosjaču i gobovu juhu s ajdovim žgancima. 

Odrasli će moći degustirati i domaću rakija koja će se kuhati tijekom cijelog dana na tradicionalan način, a posjetitelji će kao i svakog vikenda imati priliku razgledati Rudnik sveta Barbara uz stručno vodstvo.

Vjerujemo da smo vam dali dovoljno razloga da predstojeću nedjelju probate i vi biti rudari!

Sretno!