Novosti

Budi Rudar na jedan dan!

Nedjelja, 17. 10. 2021., od 11 do 18 sati

 

Povodom Dana europske baštine u Rudama se, ispred Rudnika sveta Barbara, u nedjelju 17. listopada održava  manifestacija pod nazivom Budi rudar na jedan dan! U sklopu manifestacije posjetitelji će kao i svakog vikenda  imati priliku razgledatii Rudnik sveta Barbara uz stručno vodstvo.

U novouređenoj simulaciji rova održavat će se svakog sata radionice kovanja kao i dvije  prezentacije izrade rudarske greblice – nematerijalnog kulturnog dobra koje je ove godine dobilo europsku oznaku zaštićenoga zemljopisnog podrijetla.

Posebnost ovogodišnjeg događanja bit će prezentacija izrade ugljenice (kope, vuglenice) u cilju dobivanje drvenog ugljena na tradicionalan način. Tako dobiven ugljen koristit će se za rad rudarske kovačnice.

U gastronomskom dijelu programa prezentirat će se pečenje kruha i greblice,  a rakija koja će se kuhati tijekom cijelog dana moći će se i degustirati. Rudarsku greblicu ćete naravno moći i kušati, isto kao i domaće žgance i još neka jela. 

Djeca će se od 11 do 17 sati zabavlljati na tradicionalnim radionicama i igrama (izrada lutkica od perušine, izrada rudarskog suvenira od drva, ogrlica od kukuruza,  itd.). Također će oprobati i rudarsku vještinu guljenja kore s drvenih stupca uz pomoć obručnjaka. 

Bit će predstavljena i prva rudarska slikovnica s popularnim mitskim rudarom Bergmanom u glavnoj ulozi. 

 

Okvirna satnica događanja dana je u nastavku.

10:00 – 17:00 Obilazak Rudnika - ulasci svakih pola sata

 od 10:30  Radionice kovanja - prezentacije svakih sat vremena

10:00 – 17:00  Kreativne radionice i starinske igre za najmlađe

11:00  Početak izrade kope (ugljenice)

12:00  i 14:00  Prezentacije izrade rudarske greblice - Udruga Rudarska greblica

13:00  Predstavljanje slikovnice Legenda o Bergmanima Martine Štengl Šoić