Novosti

Božićna inventura i čestitka

Dragi prijatelji, 

i unošenjem kipa svete Barbara 4. prosinca, Rudnik je simbolički zatvario svoja vrata za posjetitelje do prvog dana proljeća. Brigu o Rudniku i ove su godine vodili Bergmani, članovi rudarske sekcije KUD-a "Oštrc" na koju je 2016. godine prenesena obaveza održavanja Rudnika. 

Proteklo razdoblje je za KUD "Oštrc" bilo vrlo izazovno jer je bilo potrebno uložiti veliki trud i značajna financijska sredstva (koja nismo imali) u održavanje Rudnika i okoliša. No, uz stotine volonterski sati, uz financijsku potporu Grada Samobora i Zagrebačke županije kao i svih vas koji ste kupnjom ulaznice ili dobrovoljnim prilogom dali svoj mali doprinos, s optimizmom dočekujemo 2018. 

Tijekom 2017. puno puta smo se osjećali kao pravi rudari, a doslovno smo tako i izgledali. Početkom godine najprije je uspješno saniran problematičan dio rova Kokel postavljanjem trajne čelične podgrade. Tijekom ljeta napravljena je sanaciju potoka Mrzlak u dijelu koji prolazi uz sam Rudnik. Pored već tradicionalnih Dana rudarske greblice i Barbarinja, Rudnik je ove godine bio domaćin programa vezanog uz proslavu Dana europske baštine. Na taj smo način dobili i treću manifestaciju koja će se i ubuduće održavati ispred Rudnika. Također smo ponosni što su Rudnik otkrili i naši mediji o čemu smo vas i ranije izvješćivali na ovim stranicama. Napravili smo i moderni i informativnu web stranicu. A nadasve smo ponosni što smo postavili temelje za daljnji razvoj ove naše lijepe rudarske priče pripremom dva europska projekta čije rezultate očekujemo u 2018. Grad Samobor je u svibnju izdao građevinsku dozvolu za Kompleks ispred Rudnika koja obuhvaća izgradnju Centra za posjetitelje, vanjske simulacije rova i tri kučice za smještaj posjetitelja u neposrednoj blizini Rudnika, a izgradnje tih objekata predmet je spomenutih natječaja.

Sljedeće godine nam predstoji i intenzivnija zamjena dotrajale podgrade, za što je također pripremljen odgovarajući projekt i poslana prijava na natječaj Ministarstva kulture. U dogovoru s Ministarstvom pokrenuli smo inicijativu i za trajnu zaštitu Rudnika upisom u registar trajno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske čime će se ukinuti sadašnja preventivna zaštita. Pred nama je i drugi dio sanacije potoka Mrzlak, na dijelu uz rov Kokel, početak zamjene drvenih stepeništa u unutrašnjosti, dovođenje vodovoda do Rudnika i vjerojatno zapošljavanje osobe koja će kontinuirano raditi na održavanju Rudnika. Svi ovi planovi vjerojatno su primjereniji nekim drugim većim institucijama, no naša rudarska upornost i vaša nesebična potpora nadamo se da će biti dovoljni za planirani iskorak u 2018.

Na kraju, svima želimo blagoslovljen Božić i uspješnu 2018. uz staru rudarsku čestitku: Daj nam Bog svima puno pilićov, racekov, picekov, telićov, mira i Božjega blagoslova!

KUD „Oštrc"