Novosti

8. Barbarinje u Rudama

Dan kada se zatvaraju vrata Rudnika sveta Barbara 

I ove vas godine pozivamo u Rude kraj Samobora na proslavu blagdana svete Barbare. Ovogodišnje će Barbarinje nakon trodnevnih sakralnih i svjetovnih događanja završiti u srijedu, 4. prosinca 2019. običajem unošenja brončanoga kipa zaštitnice rudara u Rudnik sveta Barbara. I ovogodišnje događanje održava se uz financijsku potporu Zagrebačke županije i Grada Samobora.

Program započinje svetom misom u 18 sati u župnoj crkvi svete Barbare, a nakon mise slijedi procesija koju predvode Bergmani – članovi rudarske sekcije KUD-a „Oštrc“ zaduženi za očuvanje rudarske baštine. Noseći kip svete Barbare uz upaljene lampaše, Bergmani i ostali mještani Ruda te sve veći broj posjetitelja iz sjeverozapadne Hrvatske prate sv. Barbaru do njezinoga krajnjeg odredišta u Rudniku – 200 metara od ulaza u rov i 50 metara ispod površine. 

Ovaj neobični adventski doživljaj upotpunit će rudarski plesovi koji se izvode jednom godišnje – upravo na blagdan zaštitnice rudara. Plesove izvode Bergman, članovi KUD-a Oštrc zaduženi za očuvanje rudarske baštine, u svečanim rudarskim odijelima i uz pomoć obručnjaka – tradicionalnih rudarskih pomagala za skidanje kore s drveta. U programu će sudjelovati i gromoglasni kuburaši Udruge Gromovnik iz Bestovja, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petra II. Erdödyja te zbor mladih Glas iz pustinje iz Luga Samoborskog.
Rudnik će na blagdan svete Barbare biti otvoren od 16 do 20 sati. 

Obredom unosa kipa svete Barbare u njegovo podzemlje Rudnik se simbolički zatvara za posjetitelje do prvoga dana proljeća.
Tijekom zime obilazak je moguć samo za grupne posjete uz prethodnu najavu na e- adresu rudnik@ostrc.hr ili na telefonski broj 098/1855-912.